For å få svar på det tok vi turen til byggefeltet Sommero på Dale på Nordlandet i Kristiansund. 

Tor Henrik og Siv Eide på balkongen utenfor spisestuen, kjøkken og stue.

I et nytt hus med en helt spesiell fasong ble vi ønsket hjertelig velkommen av ekteparet Tor Henrik og Siv Eide. Hun er jobbspesialist hos NAV, mens ektemannen er daglig leder for Sterkoder AS.

Definitivt et hus med vinkler og fasonger utenom det vanlige …

Det første huset bygde de i 2012, på Draget i samme nærområde. Det ble oppført av Strand & Stubø og var et praktisk hus med fem soverom, da det var mange som bodde hjemme. Da var to av barna tre og fem år, mens de nå er tenåringer. Da de nye tomtene på Sommero dukket opp ville Tor Henrik og Siv satse på et nytt hus. I mellomtiden hadde de også bygd seg en hytte, så vår kalkulasjon med tre hus stemmer!

– Vi diskuterte at det hadde vært gøy å bygge et nytt hus akkurat slik vi ville ha det og tilpasse det til dagens situasjon med to tenåringer i hus. Så bestemte vi oss for å selge hvis prisen ble grei, og det ble den. 

– Hva gjorde dere mens nyhuset ble oppført?

– Da leide vi et rekkehus i seksten måneder.

– Så dere kjøpte en tomt her. Hva skjedde deretter?

– Vi tenkte: Vi må få noen å tegne, og så henter vi inn priser fra tre-fire byggfirma. Vi sonderte terrenget og fikk tips om Pål Ronny Løvik av noen venner, som sa han var flink. Vi sendte ham skissen på tomten, og dro til ham på tegnestuen, forteller Tor Henrik og Siv.

Tor Henrik og Siv Eide studerer byggetegningene.

Fra den første skissen til den ferdige ble det fem versjoner av huset. En spesiell fasong på tomten krevde et spesielt hus. Derfor var det aldri snakk om å finne et ferdighus, som uansett ville måtte ha blitt omregnet.

– Vi synes bakgrunnen til Pål Ronny som tømrer var viktig. Da kunne han kjapt forstå hva som er mulig å få til. Pål Ronny ga et godt inntrykk. Han forsto våre behov!

– Hvordan ble kostnaden med å bruke Tegneriet AS?

– For hver justering ble det fakturert medgått timer, så et spesialtegnet hus endte på det vi forventet. Pål Ronny prøvde å finne løsninger utifra bestillingen og kom med fine forslag. Vi møttes fysisk tre-fire ganger, og resten gikk via telefon og mye e-post. Vi justerte tegningene med PDF og Powerpoint-verktøy, med våre innspill.

– Hvordan vil dere beskrive Pål Ronny?

– Han er en rolig, behagelig fyr, lyttende, og kommer med gode forslag. Han er faglig solid. Vi følte oss meget godt ivaretatt.

Huset sett fra inngangspartiet.

Da tegningene var klare startet arbeidet med å innhente pristilbud. Forskjellene på priser og kvalitet var store. Èn million kroner, forteller ekteparet. De endte opp med firmaet Husbyggeren. 

– De ga et veldig godt inntrykk. Vi snakket med flere de hadde bygd hus for og alle skrøt. Vi merket fort at en del andre firma var uaktuelle for oss. De giddet vi ikke å gå videre med, forteller Tor Henrik.

Siv sier at argumentene for høyere priser gjerne gikk på at det var norske produkt, prisstigning, med videre.

– Hadde vi vært yngre ville vi gått på limpinnen og kjøpt argumentene, men vi hadde mye erfaring og tenkte selv, sier hun.

Siv skryter av håndverkerne som bygget huset, hvorav flesteparten var fra Litauen.

Tor Henrik Eide.

Men prosessen med husprosjektet var likevel komplisert og ikke «bare-bare». Det var utrolig mange valg å ta. Hvem skulle sprenge og opparbeide tomten? Valg av VVS, elektro, peis, flis, farger, kjøkken, veggmaterialer, gulv og så videre. Eide-familien hyret også interiørkonsulent for å nettopp få tatt noen av valgene.

– Ble alt perfekt?

– Nei, vi droppet vannbåren varme, og det angrer vi oss på. Komforten med det er sykt bra, og vi hadde det i det andre huset. Men sett bort fra fremstår huset slik vi ønsket oss. Vi har fått mange positive kommentarer på huset og de spesielle vinklene.

Tekst & foto: John Berge, JB FORLAG

Tor Henrik og Siv Eide på balkongen utenfor spisestuen, kjøkken og stue.