– Jeg ville ikke bygge en ferdigtegnet hytte – jeg ville starte med blanke ark! sier hyttebygger Pål Saltkjelvik.

Inne i den nybygde hytta på Brattøya i Frei i Kristiansund kommune nyter Pål Saltkjelvik utsikten fra en av sine to nyoppførte hytter med Bremsnesfjorden rett utenfor stuedøren. 

En prosess som startet i 2021, er to år etter ved veis ende, med kun noen små detaljer igjen å fullføre. Deretter kan sommersesongen 2023 nytes til det fulle.

Da Pål oppdaget at KKBL Eiendom hadde tomter til salgs, slo han til og kjøpte to tomter. Anno 2023 står begge hyttene ferdige. En av dem bruker han selv.

Pål bodde de første barneårene i bygda hvor etternavnet hans kommer fra, Saltkjelvika, og ville tilbake til området. Han fulgte i lang tid med på boliger som var til salgs, men mistet raskt lysten på å rehabilitere. Da han oppdaget at KKBL Eiendom hadde tomter til salgs, slo han til og kjøpte to tomter. 

– Jeg gjorde mye research og vurderte å bygge utifra en hyttekatalog. Men det var ikke aktuelt. Jeg kunne sikkert valgt noe ferdig uttenkt, men hadde lyst til å starte med mine egne ønsker.

Pål og Pål foran den ene av de to hyttene.

– Hva var spesielt viktig for deg med hensyn til løsningene?

– Primært var jeg opptatt av å ha store vindu og maksimal utsikt. At tomtene lå sørvendt var også viktig. Jeg liker smale hytter, som er anvendelige, hvor man lett kan komme seg til bod, vaskerom og ha tilgang på det jeg trenger for å bruke naturen. Det være seg sykler, kajakk, fiske og ski. 

– Hvorfor engasjerte du Tegneriet AS?

– Jeg kjente Pål Løvik fra før, da han var med på å sette opp huset vi bygde i Kristiansund i 2015. Jeg visste også at han bodde i nærheten, i Møstavågen. Da var veien kort til å ta kontakt og begynne å drodle med Pål om hvordan jeg ville ha drømmehytta mi! Jeg har også et søskenbarn som er arkitekt og drøftet også materialvalg og løsninger med ham. Jeg var i kontakt med mange byggfirma for å få prisestimater. Jeg vet de kan gjøre hele prosessen. Men jeg hadde lyst til å bruke Pål fordi han jobber utelukkende med prosjekteringen og ikke snekrer i tillegg. 

– Hvordan var samarbeidet med Pål?

– Vi hadde en god dialog og møttes på kontoret hans for gjennomganger. Vi utfordret reguleringsbestemmelsene, så det tok ekstra tid, og jeg fikk ikke gjøre det jeg ønsket. Jeg drømte om dobbel garasje. Men jeg gråter ikke over det. Det var verdt forsøket. Pål hadde god tid til meg og det var som jeg trodde, siden han driver for seg selv. Han har tid til å ta seg av kundene og følger godt opp. Jeg kunne ringe når som helst – jeg er noe impulsiv når jeg får nye idéer – og han var kjempeflink med å følge opp.

– Hva med kostnadsnivået for å bruke Påls tjenester? 

– Jeg ble forespeilet hva som var normalen, og vi havnet omtrent der. Jeg ønsket endringer underveis, og var avhengig av å diskutere løsningene med noen, og da var Pål der for meg. Jeg ville ikke vært foruten denne prosessen!

Pål Saltkjelvik og Pål Ronny Løvik inne i gangen på hytta.

– Hva er ditt inntrykk av Pål?

– Jeg synes Pål er en likanes fyr. Han er rolig, balansert, seriøs, og har mye kunnskap om å bygge hus.

– Hvordan er det å fått oppfylt drømmen?

– Det er helt fantastisk! Og det er så uvant at det er så rolig og stille. Det langt til byen, cirka 30 minutt med bil, men kun ti minutt med båt. Her kan jeg få en sei eller torsk på kroken og en time etter kan jeg spise den til middag. Her har jeg Lågfjellet og Bjønnen-fjellene rett i nærheten. Steder jeg husker som barn. Det er så mye gode minner fra oppveksten her. Jeg er veldig glad for å komme tilbake til området.

Ingenting slår å lage frokost, lunsj og middag med en slik utsikt!

Tekst & foto: John Berge, JB FORLAG